Blog

Arbetsflöde del 5 – designa egna albummallar

Hej allihop,

Då var det dags för del V i serien om arbetsflöde. Detta är en 25 minuters video. Ledsen för det. Jag brukar försöka hålla mig till max 15 men det gick inte denna gången… Finns mycket att berätta.
Hur som helst, i det här avsnittet pratar jag om hur du kan designa dina egna albummallar och sen genom några enkla actions använda dessa på ett mycket smidigt sätt.
Har du inte sett de tidigare avsnitten i serien om arbetsflöde så rekommenderar jag att du gör det först. Där finns mycket bra tekniker som kan vara bra att lära sig. Du hittar alla avsnitten här.

I videon visar jag hur man kan skapa sina egna mallar. Det finns dock en mängd olika färdiga paket och program att köpa.

Färdiga lösningar

Nedan har jag listat ett antal designlösningar. Alltså program för att designa egna album. Jag har även listat ett antal bra album tillverkare samt en superlösning för att visa upp album för dina kunder.

 • JAD – Jörgensen Album Designer. Detta är inte gratis utan kostar en liten slant.
 • Saal album. Här finns mer information om Saal. Deras websida är dock enbart på tyska i nuläget. Jag rekommenderar istället Fotobok.com (se nedan).
 • Saals egna designprogram. Återigen enbart på Tyska men det är gratis.
 • Photojunction är en gratis programvara som dock inte är helt enkelt att förstå.
 • Pro album designer. Detta är ett program som blir som ett tillägg till Photoshop och Bridge. Det kräver alltså att du har dessa. Fördelen med Pro Album designer är att de fungerar mot ett flertal olika albumtillverkare. Detta är ett alternativ jag kommer titta närmare på lite längre fram så håll ögonen öppna för det.
 • Album Proofing. Ett ypperligt sätt att visa album för sina kunder. Bygger på att du har albumuppslagen som JPG bilder i rätt storlek. Album Proofing fungerar mycket väl ihop med Pro Album Designer. Via Album Proofing kan du även beställa dina album mot ett antal leverantörer.
 • Extrema Album
 • Fotobok.com. En svensk sida där du kan beställa bra fotoböcker. 19×19 brilliant och 28×28 brilliant är Saals böcker.

Jag vill också tipsa om en bra länk att titta på för att förstå det där med bleed lines. Du hittar den här. I videon pratar jag om att hålla minst 2 cm till kanten. Då klarar du dig.

Actions och annat

I videon använder jag ett antal actions och presets. Mina Album actions kan laddas ner här och mina Lightroom export presets kan laddas ner här. Ladda ner de som har med Album att göra. Som jag nämner i videon så får dessa anpassas efter just dina behov.

Har du frågor eller kommentarer så lägg gärna en kommentar antingen på Györffy Fototips, på Fotosidan eller på Youtube.

Här kommer videon och gillar du den så ge den gärna en ”tumme upp”. Tack.

Mer om Peter Györffy
Peter Györffy på Google+ Györffy Fototips på Facebook Peter Györffy Fine Art

©Peter Györffy

Fototips, Lightroom, Photoshop, utbildningar, workshops, fotografering för nybörjare, bildbehandling, DVD kurs. arbetsflöde, Lightroom redigering, RAW, RAW-bild, redigering, bildkritik, bildanalys, utrustning, tester, album, album design, foto, fotografering

Tags: , , , ,

5 Responses to “Arbetsflöde del 5 – designa egna albummallar”

 1. Fredric 02 Dec, 2011 at 16:09 #

  informativt! och generöst! Grymt helt enkelt och självklart en tumme upp.
  Fråga: Hur hanterar du skärpning när du spar ut uppslagen som jpg:ar?

  • Peter Györffy 02 Dec, 2011 at 19:46 #

   Hej Fredric,

   Tack för din kommentar. Super att du gillade det. Jag kommer inom ett par veckor visa ytterligare ett sätt att skapa album.

   Vad gäller skärpa så vill jag inte skärpa upp för mycket. Om man följer de officiella reglerna så bör man skärpa upp efter man har storleksförändrat bilderna. Det är dock lite beroende på albumtillverkare. Sala, tex. skärper upp bilderna innan tryck om du inte använder och beställer via Album Proofing.

 2. Thor Thorsson 11 Jan, 2012 at 12:59 #

  Mycket bra och pedagogiskt. Du kan verkligen hantera och utnyttja finesserna i Lightroom och Photoshop. Det var intressant att se hur guidelinjerna fungerar i Photoshop.

 3. Magnus / Photoever 25 Jan, 2012 at 21:55 #

  Att hantera Lightroom och Photoshop är inte allom givet…..
  Kan man som du dessutom presentera lösningar på detta sätt via film ……………
  ja jag är imponerad !

Kommentera